Arhitektura

Villa SG21 je monolitna hiša iz črnega lesa, na vrhu pa je strešna streha

Villa SG21 je monolitna hiša iz črnega lesa, na vrhu pa je strešna streha
Anonim

Villa SG21 je monolitna hiša iz črnega lesa, na vrhu pa je strešna streha

Nizozemski studio FillieVerhoeven Architects je dokončal hišo v bližini Rotterdama, v kateri je asimetrična oblika dvokapnice, v celoti obložena z brušenim lesom in z velikimi zastekljenimi odprtinami na vseh straneh.

FillieVerhoeven Arhitekti so Villa SG21 zasnovali za parcelo, ki se nahaja ob zgodovinski cesti, ki poteka skozi območje tipičnega nizozemskega podeželja med mesti Rotterdam in Gouda.

Ravna pokrajina blizu reke Hollandse IJssel je razdeljena na sklope, ločene s plitvimi jarki, posest pa je postavljena blizu ceste in gleda nazaj proti bujnim travnikom, posutim z drevjem in grmovjem.

Strogi predpisi o lokalnem načrtovanju so narekovali, da stavba ne sme presegati prostornine 1.000 kubičnih metrov in mora vsebovati poševno streho, da se prilega lokalnemu ljudskemu prebivalstvu.

Da bi dosegli drzno, minimalistično estetiko, ki so si jo lastniki želeli ob privlačenju načrtovalcev, so arhitekti združili reference na kmetijsko dediščino območja s sodobnimi podrobnostmi.

"Minimalistične in prefinjene podrobnosti v kombinaciji s trdno obliko skednja dajejo dizajnu svoj šik in skromnost, ki se zdi, da najbolje deluje v leni, lahkotni, a skrivnostni črni barvi, " so povedali v studiu.

Namesto značilnega dvokapnega profila ima stavba zamaknjeno linijo strehe, ki ima dve ravni na eni strani hiše in se postopoma spušča do višine enonadstropne strani na drugi.

Inteligentni pristop k načrtovanju je tudi zunanji strukturi omogočil povečanje razpoložljivega prostora na ploskvi, medtem ko notranji volumen ostane v določenih mejah.

"Da bi prostornina hiše ostala znotraj lokalne gradbene kode, so okna in vrata v tleh postavljena nazaj na razdaljo, ki ustreza prostornini natančno dovoljenih 1.000 kubičnih metrov, " so povedali arhitekti.

Prostorno in minimalen videz notranjosti izboljšuje pomanjkanje konstrukcijskih stebrov, kar je posledica nosilnih sten, ki se uporabljajo za podporo debele strešne lesene strehe.

Vsaka lesena fasada ima velika okna, vključno z vhodom, kjer se lahko zastekljena vrata skrijejo za drsno leseno ploščo.

Glavni bivalni del je obložen s tistim, za kar je trdil, da je studio "verjetno največja drsna vrata, ki so jih kdaj naredili v stanovanjski hiši na Nizozemskem".

Ta drsna površina v polni višini sega približno deset metrov in obsega samo dve stekleni plošči, ki vsaka tehtata več kot 500 kilogramov, čeprav je debela le 20 milimetrov.

Vse zasteklitve, ki so postavljene v nadmorske višine, razen za sprednja in zadnja vrata, se lahko drsno odprejo in tako izboljšajo povezavo med notranjostjo in okoliškim okolico.

Ozki profili zasteklitve pomagajo doseči splošno minimalistično estetiko, ki je ojačana tudi s podrobnostmi, vključno s skritimi vdolbinicami vrat in skoraj nevidnim prezračevalnim sistemom.

Zelena okolica hiše je posledica njene lokacije v enem najnižjih in najbolj vlažnih delov Nizozemske. Arhitekti so se odločili za dopolnitev okoliškega zelenja z dodajanjem strešne trave, zaradi česar se zdi, da se vrt razprostira na stavbo in nad njo.