Novice

Diébédo Francis Kéré razkriva drevesno zasnovan dizajn za Serpentine Pavilion 2017

Diébédo Francis Kéré razkriva drevesno zasnovan dizajn za Serpentine Pavilion 2017
Anonim

Diébédo Francis Kéré razkriva drevesno zasnovan dizajn za Serpentine Pavilion 2017

Afriški arhitekt Diébédo Francis Kéré je bil izbran za oblikovanje letošnjega Serpentine Paviliona, ki naj bi imel streho, ki posnema krošnja dreves in osrednji slap.

Kéré - ki ima sedež med rodnim mestom Gando, Burkino Faso in pisarno v Berlinu - bo ustvaril 17. izdajo letne paviljonske komisije, ki jo vsako poletje gradijo zunaj galerije Serpentine v londonskem Kensington Gardens.

Njegova zasnova se osredotoča na zapleteno jekleno ogrodje, ki sega navzgor, da podpira kotno leseno streho, modelirano na krošnji dreves. Namenjen je sklicevanju na osrednje drevo v Gandu - stičišče lokalnih prebivalcev.

Ko bo sonce zasijalo, bodo obiskovalci lahko našli senco pod krošnjami ali pa sedeli in se kosali na dvorišču, ki ga obdaja.

Toda v vlažnih dneh se bo deževnica odtekla skozi okulus v strešni konstrukciji paviljona, kar bo ustvarilo "spektakularen učinek slapov", preden se bo spustilo v drenažni sistem, skrit pod zemljo.

Zgradba bo tudi ponoči dobila drugačen značaj, ko bodo njene lesene stene postale vir osvetlitve.

Letošnji paviljon Serpentine bo vseboval drevesno streho nadstrešnico, ki jo je zasnoval afriški arhitekt Diébédo Francis Kéré

"V Burkina Faso sem navajen, da se soočam s podnebjem in naravno pokrajino kot ostro resničnostjo, " je dejal Kéré.

"Zaradi tega me je zanimalo, kako lahko moj prispevek v tem kraljevem parku ne le poveča izkušnjo narave obiskovalcev, ampak tudi izzove nov način, da se ljudje povežejo med seboj."

Arhitekt trdi, da je njegov načrt zasnovan na bogati zgodovini parka in odzivu na britansko podnebje.

"Kot arhitektka mi je v čast delati v tako velikem parku, še posebej ob poznavanju dolge zgodovine, kako so se vrtovi razvijali in spreminjali v to, kar danes vidimo, " je dejal. "Vsaka pot in drevo ter celo jezero Serpentine so bili skrbno zasnovani."

"Očaralo me je, kako je ta umetna pokrajina ljudem v mestu ponudila novo pot do doživetja narave."

Kéréja je izbrala za oblikovanje 17. serpentinskega paviljona skupina, ki je vključevala Richard Rogers in David Adjaye. Fotografiral Erik Jan Ouwerkerk

Kéré je svoj ugled gradil na svojem družbeno usmerjenem in trajnostnem pristopu do arhitekture.

Bil je prvi sin vodje svoje vasi, zato je bil edini otrok, ki je smel obiskovati šolo. Kasneje je bil njegov prvi večji projekt arhitekta osnovna šola za vas, ki je denar zbral zase.

Kéré je odtlej sodeloval pri več drugih projektih v Burkina Faso, poleg tega pa je sodeloval pri številnih večjih razstavah, med drugim v senzibilnih prostorih na londonski Kraljevi akademiji in razstavi Afrike v muzeju Louisiane v Københavnu.

Kot pravi Yana Peel in Hans Ulrich Obrist, ki vodita tako galerijo Serpentine kot bližnjo galerijo Serpentine Sackler, bo Kéréjev paviljon "poudaril moč preprostosti z zmanjšanjem arhitekture na njene temeljne elemente".

"Ta paviljon bo prostor pogovora, sodelovanja in izmenjave, " so dejali. "Delimo prepričanje Kéréja, da arhitektura v najboljšem primeru lahko poveča našo kolektivno ustvarjalnost in spodbudi ljudi, da vzamejo prihodnost v svoje roke."

Serpentine Galleries so od leta 2000 naročile različnemu arhitektu, da vsako leto ustvari svoj paviljon in jim ponudi priložnost, da ustvarijo svojo prvo zgrajeno strukturo v Angliji.

Prejšnji oblikovalci so vključevali Peter Zumthor, Frank Gehry, Herzog & de Meuron in Sou Fujimoto, lanski paviljon pa je bil "nezaprti zid" danskega arhitekta Bjarkea Ingelsa.

Kéré je prvi arhitekt, ki ga ni izbrala nekdanja direktorica galerije Julia Peyton-Jones, ki je program ustanovila, vlogo pa je zapustila lani.

Namesto njega ga je izbral svet, v katerem sta bila arhitekta Richard Rogers in David Adjaye ter Obrist in Peel.

In medtem ko je lanski program vključeval tudi serijo štirih arhitekturno zasnovanih poletnih hišic, bo letos zgrajen le paviljon.