Arhitektura

Mjölk Architekti omenja kmetijstvo s hlevsko hišo

Mjölk Architekti omenja kmetijstvo s hlevsko hišo
Anonim

Mjölk Architekti omenja kmetijsko arhitekturo za hlev podobno hišo

Ta hiša v visoki dvorani na češkem podeželju temelji na arhetipskih lokalnih skednjih in vključuje bivalne prostore z višino devet metrov (+ diaprojekcija).

Hišo Markétka za par in dva otroka je oblikoval arhitekturni studio Mjölk Architekti s sedežem v Liberecu, ki je ustvaril tudi hišo s stenami ogljenega lesa in opazovalnim stolpom iz lesa, oblikovanim kot kumara.

Nahaja se na parceli na 1200 kvadratnih metrih blizu vasi Točník, ki leži jugozahodno od Prage. Stranke so na tem mestu nabavile zadnjo skupino parcel, ki jo je treba razviti, njegov najbolj oddaljeni položaj pa zagotavlja neprekinjen pogled na okolico.

Podeželje na podeželju je vplivalo na odločitev, da se v stavbeni obliki strehe v stavbi navede referenčna arhitektura. Lastnika, Miroslav in Markéta, sta želela veliko prostora za svojo vse večjo družinsko in umetniško zbirko.

"Recimo, da smo narisali hišo s tradicionalno obliko in presenetljivo radodarnim notranjim prostorom, " je za Dezeen povedal arhitekt Jan Vondrák. "Miroslav je študiral teologijo in je zbral slike in fotografije, zato smo se odločili, da oblikujemo hišo z duhom cerkve in čistostjo galerije, da bi zagotovili svež zrak za svojo zbirko."

Stavba ima lesen okvir in je obložena s sibirskim macesnom, streha pa je prekrita s titanovim cinkovimi ploščicami. Njegove homogene lesene fasade so omejena z okni, razporejenimi na videz naključno.

Zgradba je usmerjena tako, da omogoča najboljši pogled na bližnji grad Točník iz dnevne sobe, druga okna pa so skrbno nameščena, da uokvirijo določen pogled.

"Ne izgleda tako, a vsako okno ima svoj smisel, " je dodal Vondrák. "Eden odpira pogled na obzorje in grad, drugi pa je narejen za krasen razgled iz kopeli."

"Na vrt lahko pogledate z okna kavča ali vstopite na teraso iz dnevne sobe. Naključni pogled [oken] izvira iz notranjih funkcij in prostora."

Nagnjeno mesto je privedlo do stopenjske ureditve prostorov, na zgornjem koncu pa je bila nameščena garaža, bivalni prostori pa so postavljeni navzdol po pobočju, kjer je skupna višina stavbe največja.

Notranjost je na željo strank v veliki meri odprta in obsega prostore, ki so vizualno povezani, da bi spodbudili občutek skupnega bivanja.

Vhod, dostopen s sprehajališča, ki se razprostira na eni strani stavbe, vodi v preddverje med garažo in stopnicami, ki se spuščajo do odprtega dnevnega, kuhinjskega in jedilnega prostora.

Preddverje je nameščeno v prostoru na celotni višini, na katerem je stopnišče, ki povezuje bivalne prostore s spalnicami na zgornjem nadstropju. Izpostavljeni leseni špirovci devet metrov nad praznino prečkajo praznino, da povežejo obe strani nagnjenega stropa.

Minimalna paleta materiala za betonske talne obloge, leseno mizarstvo in belo barvano jekleno ograjo, ki obloži stopnišče, poudarja občutek notranjosti v galeriji.