Arhitektura

Zaha Hadid doda svetleč tunel na univerzi Oxford

Zaha Hadid doda svetleč tunel na univerzi Oxford
Anonim

Zaha Hadid doda koketni jekleni tunel na univerzi v Oxfordu

Zaha Hadid je dokončala nov objekt za Univerzo v Oxfordu - center za preučevanje kulture Bližnjega vzhoda, ki ga je arhitekt zamislil kot odsevni tunel, obešen v prostoru (+ diaprojekcija).

Zgradba Investcorp širi središče Bližnjega vzhoda na St Antony's College - eni od sedmih podiplomskih šol, ki sestavljajo najstarejšo univerzo v Veliki Britaniji - in ponuja novo gledališče, knjižnico in arhiv.

Zaha Hadid je zgradbo zasnovala tako, da je videti sodobna, vendar tudi ustreza obsegu in množičnosti obstoječih zgradb na zgodovinskem kampusu, od samostana in knjižnice iz viktorijanske dobe do stavbe Hilde Besse iz brutalističnega stoletja iz 70. let.

To je imelo gladko ukrivljeno obliko, ki se postopoma spreminja v višino in se tudi obrača, da se izogne ​​deblu in koreninam stoletja starega drevesa Sequoia.

"Projekt ohranja samostojen značaj sedanjih zgradb na univerzi, kar omogoča, da se jih bere kot ločene elemente, hkrati pa uvaja sodobno zgradbo, ki prenaša preteklost, sedanjost in prihodnost razvoja kolegija, univerze in mesta, " je povedala Zaha Hadid Architects in izjava.

"Njegova zasnova se širi skozi omejeno mesto na kolidžu St Antony's College, da bi povezala in vključila obstoječe zaščitene zgradbe in drevesa, njegova fasada iz nerjavečega jekla pa mehko odbija naravno svetlobo, da odmeva kontekst stavbe, " dodajajo v podjetju.

Središče Bližnjega vzhoda je bilo ustanovljeno leta 1957 kot univerzitetna primarna fakulteta za študij humanističnih in družboslovnih znanosti v sodobnem arabskem svetu. Zadnjih 37 let je bil nameščen v nekdanjem župnišču na ulici 68 Woodstock.

Nova zgradba premošča vrzel med 68 in 66 Woodstock Road, kar zagotavlja tri nadzemne etaže in dodatno raven v kleti. Na splošno ponuja 1127 kvadratnih metrov dodatne talne površine za center.

Zrcalno nerjavno jeklo obloži večino stavbe in mu omogoča odsev okolice. Obstajajo tudi velika stena zasteklitve - nekateri odseki delujejo kot okna, drugi pa imajo naslikane hrbte.

V kleti je nameščeno 117-sedežno predavalnico, skupaj z ločenimi arhivi za fotografije in papirnatimi dokumenti.

Nad tem bolj javnim pritličjem je večnamenski galerijski prostor, ki ga je mogoče uporabiti za neformalna srečanja in študij. Zasteklitev obdaja večino tega nadstropja.

Prvo in drugo nadstropje sta nameščeni za fasado iz nerjavečega jekla, v kateri je večina skladišč, čitalnic in pisarn, ki jih sestavlja knjižnica. To vključuje skupno 26 pisalnih miz in 2.200 kvadratnih metrov linearne shrambe knjig.

Plošče iz furnirja hrasta so kombinirane s perforiranimi akustičnimi ploščami, s katerimi lahko v več prostorih položite stene. Na strehi je tudi 25 svetlobnih svetil, ki v objekt vnašajo naravno dnevno svetlobo.

Plaza na vhodu v stavbo je tlakovana s šestkotnimi granitnimi ploščicami, nova trata pa je kot zelena streha nad avditorijem.