Arhitektura

Apneniške stene obdajajo dom v Nairobiju Jonathana Woolfa

Apneniške stene obdajajo dom v Nairobiju Jonathana Woolfa
Anonim

Hewn apnenčaste stene in previsna streha obdajajo dom na pobočju v Nairobiju

Jonathan Woolf arhitekti so z gradbenim apnencem zgradili to družinsko hišo v bližini Nairobija, ki je vgrajena v pobočje in prekrivana s težko poševno streho (+ diaprojekcija).

Londonski Jonathan Woolf Architects je izgubljeno vilo zasnoval kot dom za 11 prebivalcev v gozdu zunaj glavnega mesta Kenije.

Vsebuje tri bloke, ki se gručijo okoli zaprtega dvorišča in tvorijo ločene, vendar povezane prostore za ožje družine, stare starše in gospodinjsko osebje.

Tri stavbe mehko nagnjena streha veže skupaj in odprtina v podpornem zidu vodi na obzidano dvorišče.

Apnenčaste bloke so ročno razrezali in stisnili, da bi stene postale razvaline.

Dvonadstropni blok, ki leži na najnižjem delu mesta, je usmerjen v pogled na gozdno dolino, z družinskimi spalnicami in dnevno sobo v zgornjem nadstropju ter spalnico za goste.

"Začeli smo z razmišljanjem, da bi bila idealna stavba v pokrajini paviljon z orientacijo v vseh štirih smereh, " je Woolf povedal Dezeenu.

"To smo postavili na mestu z najboljšim razgledom na dolino in ga napolnili z različnimi dnevnimi sobami, nato pa dodali še drugi" paviljon "za spalnice."

Previsna streha zagotavlja senco pred soncem in zaščito pred monsunskimi deževji. Prebivalci se lahko sprehodijo po njeni rahlo nagnjeni površini - bil je zasnovan kot prostor za sprehajanje in pridobivanje boljših pogledov na pokrajino.

"Stene so kot najdena ruševina, v katero je vtisnjena betonska plošča, ki je podobna ostankom nekega zapuščenega projekta avtoceste, " je pojasnil Woolf. "Njegova projekcija definira bivalne prostore in deluje kot veliko nadstropje v krošnji dreves gozda Gigiri."

Dormer okna štrlijo s površine strehe in tako vnesejo svetlobo v bele pobarvane prostore. Plitki koraki povezujejo nekatere prostore, ki so razporejeni po poševni ploskvi.

Dva od treh blokov sta enonadstropna, kar zmanjšuje vpliv na teren, tretji pa je okorna dvonadstropna zgradba, ki zaseda vznožje mesta.

V notranjost so vgrajena izrezljana temna lesena vrata, ki jih zbirajo stranke s potovanj po Indiji in Afriki.

"Te dodajo pripoved same stavbe kot najdenega antičnega predmeta - artefakte, na videz iz prvotne konstrukcije, " je dejal arhitekt.

Sončni paneli proizvajajo elektriko za zgradbo, deževnica pa se zbira v rezervoarjih pod dvoriščem.