Lastnosti

Obnova stanovanja v Barceloni Laura Bonell Mas

Obnova stanovanja v Barceloni Laura Bonell Mas
Anonim

Obnova stanovanja v Barceloni Laura Bonell Mas

Originalne talne ploščice so bile prestavljene, da poudarjajo sedežne površine med prenovo oblikovalke Laura Bonell Mas v apartmaju v Barceloni (+ intervju).

Lokalna oblikovalka Laura Bonell Mas je popolnoma prenovila stanovanje na 100 kvadratnih metrov, ki se nahaja med mrežo stavb v mestnem okrožju Eixample.

Odkrila je vzorčaste ploščice pod novejšo keramiko in jih ponovno uporabila po celotnem posestvu, saj so bile v dobrem stanju.

"Vse hidravlične ploščice v stanovanju so bile tam od začetka, " je Bonell Mas povedal Dezeenu. "Večino jih je dolga leta pokrivala rjava keramična talna obloga, kar verjetno pojasnjuje, zakaj so bili v razmeroma dobrem stanju."

Nekatere ploščice so bile ohranjene na prvotnem mestu, druge pa so bile v drugih prostorih nameščene za označevanje sedežnih površin pod kotom na stene.

"V dnevno sobo in jedilnico smo postavili ploščice, kot so bile prej, nato pa smo uporabili tiste, ki so bile prvotno na hodniku in vhodu stanovanja, za preproge in poti, " je povedala oblikovalka.

Lesene deske uokvirjajo popločene površine in pokrivajo preostanek tal, razen velikih črnih ploščic, ki se uporabljajo v kuhinji in kopalnici. Kadar je bilo mogoče, so tudi balkonska vrata obnovili stropne letve na spuščenih stropih.

Prostori ob vhodu so bili preurejeni in predelne stene odstranjene, da bi bilo stanovanje bolj odprto. Med spalnico in dvorano je bila nameščena omara za vhod, da se nered ne skriva stran.

Ker so vhodna vrata in hodnik nameščeni pod kotom na preostali del stanovanja, je bila nameščena ukrivljena polica in pisalna miza za odpravljanje nerodnih stičišč.

Potem ko smo opazili nekaj stanovanj v katalonski prestolnici, v katerih so dekorativne ploščice, smo objavili diaprojekcijo in pregled naših priljubljenih. "V zadnjem času je njihova priljubljenost naraščala in pri prenovi je iskanje lepih kosov skoraj všeč iskanju majhnih draguljev, " je dejal Bonell Mas.

Oglejte si več notranjosti apartmajev »
Oglejte si več arhitekture in oblikovanja v Barceloni »
Oglejte si več oblikovanja s ploščicami »

Tu je naš kratki intervju z oblikovalcem o zgodovini ploščic v Barceloni:

Dan Howarth: Ste ploščice premaknili od drugod po stanovanju ali so bili kupljeni novi, da bi ustrezali obstoječim?

Laura Bonell Mas: Vse hidravlične ploščice v stanovanju so bile tam od začetka, ni nam bilo treba kupiti novih.

Večino jih je dolga leta pokrivala rjava keramična tla, kar verjetno pojasnjuje, zakaj so bili v razmeroma dobrem stanju.

Kljub temu smo jih morali vzeti ven, da smo tla ojačali s tanko plastjo betona, saj gre za staro stavbo, tla pa so imela nekaj težav - nekaj nerazvitih delov in zvočne izolacije na splošno.

Tako smo v dnevni prostor in jedilnico postavili ploščice, kot so bile prej, nato pa smo uporabili tiste, ki so bile prvotno na hodniku in vhodu stanovanja, za preproge in poti. V preostalih prostorih ploščice niso bile prav lepe - morda so jih že pred tem zamenjali.

Dan Howarth: Zakaj so se v stanovanjih v Barceloni v preteklosti uporabljali vzorčaste ploščice?

Laura Bonell Mas: Sprva so bile te ploščice ustvarjene kot alternativa naravnemu kamnu za talne obloge. Dejstvo, da jih ni bilo treba peči kot keramične ploščice, je verjetno vplivalo na njihov razvoj.

Kljub dejstvu, da so jih uporabljali na drugih sredozemskih območjih, se zdi, da so hidravlične ploščice pogosteje našli v Barceloni in preostali Kataloniji, in to je verjetno posledica umetnostno-gibalnega gibanja Gaudí, Domènech i Montaner, Puig in Cadafalch, itd. Pri iskanju nove arhitekture je dekoracija igrala pomembno vlogo, hidravlične ploščice pa so bile zelo raznolike v smislu geometrij in barv.

Njihova uporaba je presegla starost modernizma, verjetno zato, ker je bila industrija do takrat že precej napredna. Povedati je treba, da več koščkov ima barva, dražji je, ker potrebuje več časa. Na primer, vidite, da so talne obloge v dnevni sobi in jedilnici plemenitejše ali vsaj dražje od tistih na hodniku, ki imajo samo tri barve, njegova geometrija pa je veliko bolj preprosta.

Dan Howarth: Zakaj se še danes izvajajo?

Laura Bonell Mas: Približno šestdeseta leta se je njihovo izvajanje zmanjšalo in večina tovarn, ki so proizvajale koščke, ne obstaja več.

Toda v zadnjem času je njihova priljubljenost naraščala in pri prenovi je najti čudovite koščke v dobrem stanju skoraj kot iskanje majhnih draguljev. Uporabite lahko tudi nove, čeprav so precej drage, vendar ne izgledajo povsem enako. Ne izgledajo starano in barve so veliko svetlejše. Tudi zato, ker ima barva debelino od štiri do pet milimetrov, za razliko od poslikane keramike, jih lahko nekoliko polirate in spustite, tako da imajo enakomerno površino.

Dan Howarth: Kako ploščice vplivajo na vzdušje v prostoru?

Laura Bonell Mas: Mislim, da tovrstne ploščice na veliko vplivajo na vzdušje. Vedno dodajo barvo, zato z uporabo relativno nevtralnega pohištva in sten še vedno dobite veseli rezultat.

Pomembno je omeniti tudi njihovo hladno materialnost. Odločili smo se, da bomo ploščico kombinirali z lesenimi tlemi, predvsem v delih hiše, ki imajo malo naravne svetlobe ali pa sploh nobene, da bi dodali nekaj topline. Mislim, da je zato vzdušje, ki ga dobite v spalnici ali študiji, popolnoma drugačno od tistega v dnevni sobi.

Ampak v glavnem menim, da takšna vrsta tal daje starostni občutek. Skuša ohraniti stari značaj tovrstne zgradbe, vendar z zasukom. Kombinacija starega in novega daje v prostor zanimivo vzdušje, z recikliranjem nekaterih obstoječih materialov pa nam je omogočila tudi zmanjšanje stroškov v novih.

Preberite opis projekta Bonell Mas:

Prenova stanovanja v Barceloni

Projekt je sestavljen iz popolne prenove stanovanja v velikosti približno 100 m2, na območju Eixample v Barceloni.

Geometrija njegove prvotne tlorisne zasnove se je odzvala na tipologijo stavbe Eixample z nosilnimi stenami, vzporednimi s fasado in razporeditvijo prostorov na vsaki strani dolgega hodnika. Hkrati pa ga je delno določilo dejstvo, da gre za vogalno zgradbo, kar pomeni, da se vhodni prostor zasuka za 45 ° glede na preostali del stanovanja.

Shema izometrična

Glavna strategija projekta je bila izboljšati te različne geometrije, da bi omogočili vizualno kontinuiteto in večjo amplitudo prostora z defragmentiranjem prekomerne razdelitve.

Predelne stene so bile odstranjene (nosilne stene v nobenem primeru niso bile spremenjene), kopalnice in kuhinja pa so se prerazporedili okoli enega od notranjih dvorišč, tako da so prostori ali prostori združeni in ideja o dolgem hodniku uničena. Potrebe stranke in bodočega uporabnika, ki bi živel sam ali s parom, so vplivale na odločanje: manj sob in večje.

Tloris pred prenovo - kliknite za večjo sliko

Za ohranitev vzdušja stanovanja Eixample je bila še posebej pomembna prisotnost originalnih stavbnih sestavnih delov. Spuščeni strop z obstoječimi vogalniki so obdržali, kjer je bilo mogoče, lesena balkonska vrata pa obnovljena. Okna, ki jih je bilo treba spremeniti, in notranja vrata, ki niso več uporabljala, so reciklirali v ograjene prostore novega kosa pohištva.

Tla s hidravličnimi ploščicami, ki so bila dolga leta prekrita z drugim keramičnim pločnikom, so bila obnovljena in pritrjena po novih smernicah: vzdržuje se tako, kot je bila v dnevni sobi in jedilnici, v ostalem stanovanju pa je kombinirana z hrastov parket, z namenom ustvariti "preproge", ki poudarjajo nekatere bivalne površine in predlagajo poti.

Tloris po prenovi - kliknite za večjo sliko

Ta stara materialnost je dopolnjena z nekaterimi, narejenimi za merjenje pohištva, ki s svojimi ukrivljenimi oblikami kaže avtonomnost prvotne konstrukcije in usmerja uporabnika skozi prostor. To so različne mize iz recikliranega tikovega lesa in velik kos pohištva, ki se nahaja na vhodu v stanovanje in ima dvojno funkcijo polic in omare za plašče na zunanji strani ter omare za glavno spalnico na notranji strani. Njegova višina poudarja voljo tekočega prostora, saj ne doseže stropa, kar omogoča vizualno kontinuiteto strukture keramičnih obokov in lesenih tramov, ki so bili v tem delu stanovanja nepokriti.