Arhitektura

La Llotja de Lleida Mecanoo | Dezeen

La Llotja de Lleida Mecanoo | Dezeen
Anonim

La Llotja de Lleida Mecanoo

Nizozemski arhitekti Mecanoo so zaključili kamniško obloženo gledališče in kongresni center v Lleridi Lleida v Španiji.

Z imenom La Llotja de Lleida ima zgradba zasteklitev na najširšem mestu in strešni vrt, zasajen s plazečimi rastlinami.

Večina konzolnih konstrukcij se nahaja nad spodnjim trgom in zakrije vhode.

Notranjost gledališča predstavlja slike dreves, izbranih v luči ob stenah.

Drugje v osrednjih stenah je beli omet, talne obloge pa so izdelane iz marmorja ali lesa.

Več o Mecanoo na Dezeenu:

Knjižnica Birmingham (november 2009)
Središče mesta Longgang (maj 2009)

Zgornja slika je La Fotografica

Fotografije so avtorske pravice Christian Richters / VIEW, razen če ni drugače navedeno.

Spodnje informacije so iz podjetja Mecanoo:

La Llotja de Lleida, Llerida, Španija

Mise-en-scène

Gora z zgodovinsko katedralo Seu Vella in reka Segre označujeta visoke in nizke točke gorske pokrajine, v kateri leži Lleida, po Barceloni drugo mesto Katalonije. Na bregove Segre, nekoliko zunaj središča mesta, prihaja La Llotja, veliko konferenčno središče z gledališčem. Mecanoo je pokrajino Lleida razlagal kot vznemirljiv dekor, pred katerim je stavba postavljena nekoliko stran od reke. Mise-en-scène je razdelana na treh nivojih obsega. Zdi se, da je stavba v velikem obsegu regije povezovalna povezava med reko in goro. Gledano na ravni mesta, La Llotja in reka tvori uravnoteženo sestavo. Na ravni ulice konzole konferenčnega centra La Llotja de Lleida zagotavljajo zaščito pred soncem in dežjem.

Zgornja slika je La Fotografica

Predvajalniki

Zdi se, da je velika kamnita zgradba vzklikala iz španske zemlje. Vodoravna oblika stavbe zagotavlja velik vrt na strehi, medtem ko se pod konzolnimi ploščami začne kvadrat za prireditve, pri čemer bodo stopnice sosednje zgradbe služile kot tribuna. Parkiranje je pod zemljo, nakladalni prostor za tovornjake je v pritličju, kjer najdete tudi tla gledališkega odra, garderobe in kuhinjo restavracije. Površina nakladanja za majhne tovornjake je -1. V svetlobnem dvorišču v središču stavbe se monumentalno stopnišče dviga od nivoja ulice do večfunkcijske dvorane v prvem nadstropju.

Zgornja slika je La Fotografica

Klančina vodi do preddverja na drugi ravni, kjer je čez mesto in reko panoramsko okno. V preddverju so vhodi v gledališče, ki služi tudi kot velika konferenčna dvorana, sejne sobe in majhna konferenčna dvorana. Slednji je z večnamensko dvorano vizualno povezan z grabljeno tribuno, ločeno s stekleno steno. Tiskovna pisarna, VIP sobe in kongresni center se nahajajo na mestni strani stavbe, do katere dostopa notranji hodnik. Celotna funkcionalna logistika za gledališče in konferenčni center je postavljena neopazno, a izjemno funkcionalno. Restavracije z bari se nahajajo na strani La Llotje, obrnjene proti reki in trgu. Monolitna zgradba je v resnici sestavljena iz različnih kosov zgradb, povezanih med zvoki, ki absorbirajo zvok.

Zgornja slika je La Fotografica

Strešni vrt

Materiali zagotavljajo razlikovanje in orientacijo v notranjosti. Zunanjost je iz kamna. V notranjosti so predvsem bele, ometane stene in lesena ali marmorna tla. Vhodna dvorana in večnamenska dvorana ima marmornata tla, v preddverju pa tla iz mešanega trdega lesa. V gledališču je vzdušje sadovnjaka s stenami iz temnega lesa, v katerem so bila izrezana drevesa svetlobe. Barvna paleta sadja je tema, ki se pojavlja v majhnih podrobnostih po zgradbi. Konec koncev je regija Lleida znana po pridelavi sadja. Streha je barvita: pergole podpirajo vrsto plazilcev in plezalcev, kot so vrtnice, jasmin in bršljan. Vrt s svojo miradorjo ni samo prijeten, ampak tudi uporaben, saj talni pokrov poleti ohranja streho hladno, nudi čudovit razgled ljudem, ki živijo v soseščini, in dodatno mesto za bivanje konferenčnih gostov.

Program: Gledališko-kongresni center velikosti 37.500 m² z gledališkimi dvoranami (1.000 sedežev), ki lahko deluje tudi kot kongresna dvorana, 2 kongresni dvorani s 400 in 200 sedeži, večnamenski prostor, 2 preddverja, 9.500 m2 parkirno mesto, a kvadrat 15.325 m2, pisarna Mercolleida in maloprodaja 2.591 m2, 1. nagradno tekmovanje.

Oblikovanje 2004-2005
Izvedba 2006–2010
Client Center de Negocis in de Convencions SA, Lleida, Španija; konkurenca Občina Lleida
Lokalni arhitekt laboratorij arquitectura, Barcelona
Izvajalec Dragados, Barcelona
Konstrukcijski inženir ABT bv, Delft; BOMA, Barcelona
Svetovalec za akustiko Peutz bv, Zoetermeer; Higini Arau, Barcelona
Inženir elektrotehnike in mehanike Deerns, Rijswijk; Einesa, Lleida
Tehnični arhitekt Ardevols SL, Barcelona
Svetovalec za gradbene stroje Basalt Nieuwegein; Ardevols SL Barcelona
Svetovalec za požarno varnost Einesa, Lleida
Stroški gradnje vklj. naprave 35.000.000 EUR (2006)